Zawód kucharza wbrew pozorom bardzo trudny i wymagający posiadanie wielu umiejętności oraz odpowiednich cech charakteru. Zadania kucharza nie są takie same W każdym wypadku ponieważ zależą one od danej funkcji którą kochasz W pełni w restauracji lub danym lokalu gastronomicznym Do najważniejszych obowiązków kucharza należą w szczególności przygotowywanie posiłków, pomocy w komponowaniu do Ani ani, 2 nieodpowiednią estetyka podawanych dań, przestrzeganie zasad BHP w kuchni i odpowiednie dbanie o czystość, przygotowywanie potraw zgodnie z zasadami żywienia oraz dbanie o pozytywny wizerunek restauracji.
Umiejętności kucharza które najbardziej są pożądane na rynku pracy to w szczególności:
– dobra organizacja własnej pracy. Praca kucharza często związana jest z bardzo szybką pracą, a jednocześnie wymagającą odpowiedniej estetyki i przygotowania pod względem smaku i doprawienia,
– wyczucie smaku oraz posiadanie odpowiednich technik przygotowywania dań. Pierwsza z tych rzeczy jest szczególnie trudna ponieważ niekoniecznie zależy od danego wykształcenia, ma często jednak od talentu i wrodzonego wyczucia smaku,
– idealny kucharz powinien dbać o porządek w miejscu swojej pracy, ponieważ musiałam zwrócić uwagę na to iż zajmuje się on przygotowywaniem jedzenia dla ludzi i musi on zachować odpowiednie zasady BHP oraz bezpieczeństwa podawania posiłków,
– praca kucharza często wiąże się z dużym stresem dlatego też idealną co dla takiej osoby powinna być odporność na stres. Jest to bardzo ważne ponieważ stres może pojawiać się w sytuacjach gdy na kuchni pojawi się za dużo zamówień i trzeba sobie z tym poradzić w sposób kreatywny, a także w przypadkach reklamacji i zgłaszania problemu ze strony klientów.
Najnowsze komentarze