Śruta rzepakowa – wysokobiałkowa pasza, jako alternatywa dla soi!

Śruta z rzepaku powstaje w wyniku odolejenia nasion w zakładach olejarskich. Pasza ta nie wymaga dodatkowego rozdrabniania i jest wolna od glukozynolanów. Czym jeszcze charakteryzuje się śruta rzepakowa, jakie korzyści z jej stosowania są ważne dla hodowców i jakie składniki odżywcze zawiera? Sięgnij po sprawdzone informacje i dowiedz się wszystkiego na temat śruty rzepakowej!

Śruta rzepakowa – najlepsza alternatywa dla drogiej soi!

Wysokobiałkowa pasza korzystnie wpływa na wyniki hodowli. Strawność jest równie ważnym elementem: Trzeba wziąć pod uwagę zarówno strawność w żwaczu, jak i w jelitach. Śruta rzepakowa zawiera około 380 g białka. Warto wiedzieć, że strawność aminokwasów w jelicie sięga poziomu około 81% – 89%, co jest doskonałym wynikiem. Wysoka strawność jelitowa zapobiega problemom gastrycznym u zwierząt, trzeba jednak pamiętać, aby nie przekraczać dziennych dawek w żywieniu. Najwyższą strawność jelitową, jeśli chodzi o śrutę z rzepaku zaobserwowano u świń, co wiąże się z dłuższym przewodem pokarmowym tych zwierząt. Śruta z polskiego rzepaku to dobra alternatywa dla soi: rzepak to rodzimy produkt, który nie podlega takim znaczącym wahaniom cenowym, jak importowana soja.

Wartości odżywcze śruty rzepakowej – idealne proporcje kwasów omega-3 i omega 6

Śruta z rzepaku zawiera tłuszcz, dlatego zdecydowanie poprawia właściwości prozdrowotne produktów hodowli: jaj i mięsa. Stosując paszę rzepakową w mieszance dla drobiu, w tuszkach drobiu i żółtkach jaj zmniejsza się udział nasyconych kwasów tłuszczowych, a zwiększa udział kwasu linolenowego omega-3 oraz w mniejszym stopniu omega-6. Zalecana przez dietetyków proporcja kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 2:1. Skarmianie śrutą rzepakową bogatą w tłuszcze powoduje, że te proporcje są zachowane w końcowych produktach hodowli, co podnosi nie tyle walory smakowe, co wartość zdrowotna spożywanych jaj i mięsa.
Śruta z rzepaku poza dobroczynnym tłuszczem zawiera aminokwasy siarkowe, tym metioninę i cystynę. Oprócz tego w paszy tej znajduje się: lizyna, arginina i tyrozyna. Bardzo dużą rolę odgrywa też fosfor, który jest obecny w tej paszy – stanowi on doskonały składnik odżywczy dla krów mlecznych. Zawarty w śrucie fosfor fitynowy pozytywnie wpływa też na mikroflorę żwacza, ale i tutaj należy pamiętać o dokładnym porcjowaniu, ponieważ nadmiar fosforu szkodzi nie tylko zwierzętom, ale i wydalany przez nie ma niekorzystny wpływ na środowisko naturalne.

Śruta – ile kosztuje czy można magazynować?

Śruta jest produktem rodzimym i stosunkowo niedrogim. Nie wymaga importu i jest zdecydowanie tańsza niż soja, a równocześnie ma zbliżone wartości odżywcze. Rzepak nie podlega takim wahaniom cenowym jak soja i może być brany pod uwagę w zastępstwie soi, jako wartościowa pasza białkowa. Magazynowanie nie jest skomplikowane – śruta ma postać suchą, dlatego nie psuje się tak jak kiszonki. Dostęp do tej paszy jest łatwy i trwa przez cały rok: bez problemu kupisz śrutę o każdej porze roku.

Author: klubprzygoda.pl